Saint John Police Headquarters Building

Client: City of Saint John, NB

Location: 1 Peel Plaza, Saint John, New Brunswick

Year of construction: 2012

The objectives were to design a police facility meeting environmental goals (LEED Gold was achieved), and well integrated into the local heritage context.

The upper two floors house administration and specialized police spaces such as: investigative unit, forensic laboratory, secure evidence holding, and 911 communications centre. The program includes training rooms for IT and multi-media instruction. A fitness center is provided for department members, with locker room and shower facilities. Below grade are secure parking and a secure detention facility shared with the new neighbouring Justice Facility, connected by a linking tunnel to move detainees safely between the buildings. A below-grade firing range supports frangible ammunition. A large multi-purpose room on the ground floor level is also available for the community-at-large. Gathering spaces such as large lunch room and outdoor courtyard area were planned to promote interaction and information sharing among members.

Client: City of Saint John, NB

Location: 1 Peel Plaza, Saint John, New Brunswick

Year of construction: 2012

The objectives were to design a police facility meeting environmental goals (LEED Gold was achieved), and well integrated into the local heritage context.

The upper two floors house administration and specialized police spaces such as: investigative unit, forensic laboratory, secure evidence holding, and 911 communications centre. The program includes training rooms for IT and multi-media instruction. A fitness center is provided for department members, with locker room and shower facilities. Below grade are secure parking and a secure detention facility shared with the new neighbouring Justice Facility, connected by a linking tunnel to move detainees safely between the buildings. A below-grade firing range supports frangible ammunition. A large multi-purpose room on the ground floor level is also available for the community-at-large. Gathering spaces such as large lunch room and outdoor courtyard area were planned to promote interaction and information sharing among members.

To top