McGill McIntyre

Medical Sciences Building Renovation

Client: McGill University

Location: 3655 Promenade Sir-William-Osler, Montreal, QC

Year of project completion: 2011

Building originally completed: 1965, by Marshall and Merrett Architects

McIntyre Medical is one of McGill’s most prominent buildings with its unique shape and dramatic siting on the slopes of Mount Royal. The building is host to lecture theatres, classrooms, offices, and library on floors 1 to 6, medical research laboratories and supporting functions located on floors 7 to 13, and the mechanical room in the top 3 storeys.

Constructed in 1965, the laboratories and infrastructure needed modernisation. The purpose of the project was to upgrade laboratories on two complete floors and various other locations, and mechanical and electrical infrastructure for all research lab floors while allowing for continuous operation of this essential research and teaching facility.

Client: McGill University

Location: 3655 Promenade Sir-William-Osler, Montreal, QC

Year of project completion: 2011

Building originally completed: 1965, by Marshall and Merrett Architects

McIntyre Medical is one of McGill’s most prominent buildings with its unique shape and dramatic siting on the slopes of Mount Royal. The building is host to lecture theatres, classrooms, offices, and library on floors 1 to 6, medical research laboratories and supporting functions located on floors 7 to 13, and the mechanical room in the top 3 storeys.

Constructed in 1965, the laboratories and infrastructure needed modernisation. The purpose of the project was to upgrade laboratories on two complete floors and various other locations, and mechanical and electrical infrastructure for all research lab floors while allowing for continuous operation of this essential research and teaching facility.

Actively involving the McGill research community, staff and students in the design process at the beginning of the project helped us develop planning to be flexible for future program evolution.
The new State-of-the-art open-concept laboratory design provides collaboration opportunities and maximizes access to natural light and exceptional views of Montreal. The modularity of the concept allows the labs to be adapted to highly specialized research and equipment requirements. Successful implementation of these strategies prompted the university to adopt these design concepts for future renovations.

Infrastructure upgrades required replacement of roof top equipment and modifications to the mechanical louvres on the building façade. This required sensitive placement of new infrastructure to maintain the architectural quality of the original building which due to its prominent location, can be viewed from many vantage points around the city.

To top