35th Regiment Valcartier Armoury

Client: Defense Construction Canada

Location: 2630 Boulevard Hochelaga, Québec City, Quebec

Year of project completion: 2013

When fire destroyed the heritage Quebec City Grande-Allée Armoury, National Defense needed to rehouse 35 Combat Engineer Regiment. The new regimental home provides offices, classrooms, storage, double height indoor parade square, vehicle work area, full site development and truck parking. Security includes public/non-public areas.

To respect adjacent residential zoning, we designed a military project acceptable to authorities having jurisdiction, with low traffic impact on local tranquility, and no parking visible from the street. The building hides the vehicles, and its scale is sympathetic to adjacent occupancies.

The city’s extension of a street interrupted by National Defense land created a long narrow site. To house the functions and meet city demands, the building was articulated around its three main occupancies of offices, teaching facilities and equipment storage, placed end to end. Challenges are opportunities, and this facilitated an elegant, long building, sympathetic with the street, that concealed military parking from view.

Client: Defense Construction Canada

Location: 2630 Boulevard Hochelaga, Québec City, Quebec

Year of project completion: 2013

When fire destroyed the heritage Quebec City Grande-Allée Armoury, National Defense needed to rehouse 35 Combat Engineer Regiment. The new regimental home provides offices, classrooms, storage, double height indoor parade square, vehicle work area, full site development and truck parking. Security includes public/non-public areas.

To respect adjacent residential zoning, we designed a military project acceptable to authorities having jurisdiction, with low traffic impact on local tranquility, and no parking visible from the street. The building hides the vehicles, and its scale is sympathetic to adjacent occupancies.

The city’s extension of a street interrupted by National Defense land created a long narrow site. To house the functions and meet city demands, the building was articulated around its three main occupancies of offices, teaching facilities and equipment storage, placed end to end. Challenges are opportunities, and this facilitated an elegant, long building, sympathetic with the street, that concealed military parking from view.

The public spaces and lobby are open, with a two-storey high window wall giving a welcoming aspect from the street. The operations areas are away from public view, with offices, lunchroom, training spaces and parade room. National Defence “minimum military requirement” could mean spartan, but to satisfy municipal authorities, we were able to stay inside tight budget, adding slightly upscale materials and complexity of form, to make the building contextual with the streetscape.

To top